Veel gestelde vragen

Written by: Paulien

Hoe kan ik leren reanimeren?

Reanimeren is het toepassen van hartmassage in combinatie met mond-op-mond-beademing. Circulatiestilstand is doodsoorzaak nummer 1 in Nederland. In de meeste gevallen gebeurt dit geheel onverwacht.  Elk jaar sterven er mensen omdat reanimatiehulp te laat of helemaal niet komt.  Elementaire reanimatie kan de overlevingskansen van een slachtoffer bij het optreden van een circulatiestilstand vergroten.
In een reanimatiecursus leert men hoe gereanimeerd moet worden.  Ook wordt er aandacht besteed aan het bedienen van een AED. Tijdens een reanimatiecursus leert u op een oefenpop wat u bij een circulatiestilstand moet doen.

Wilt u ook leren reanimeren? Meldt u dan aan voor een reanimatiecursus bij een opleider bij u in de buurt. Om de reanimatievaardigheden te onderhouden volgt u (minimaal) één keer per jaar een herhalingscursus.

Tijdens de cursus leert u hoe;
    •    een circulatiestilstand te herkennen,
    •    het bewustzijn en de ademhaling van het slachtoffer te controleren
    •    reanimatievaardigheden uit te voeren,
    •    een AED werkt en hoe deze te gebruiken.

 

Hoe word ik vrijwilliger?


Na het volgen van de informatie avond (zie agenda -> link naar agenda) en als u in het bezit bent van een reanimatie diploma/certificaat, kunt u zich inschrijven als HartslagNu vrijwilliger.
Na aanmelding ontvangt u binnen enkele dagen een sms-bericht met daarin een inlogcode en een wachtwoord. Vanaf dat moment kunt u worden opgeroepen voor een hulpverlening. Als zich bij iemand bij u in de omgeving een circulatiestilstand voordoet, zal door de Meldkamer Ambulancezorg, naast het sturen van twee ambulances, ook het alarmeringssysteem worden geactiveerd.

 

Als u vragen heeft kunt u deze stellen via info@hartslagvoornederweert.nl , dan zullen wij binnen enkele dagen contact met u opnemen.

 

 

Wie beheert mijn HartslagNu account, na aanmelding?

De vrijwilliger zelf.

Denk m.n. aan het volgende:

  • Het verlengen van je certificaat datum nadat je een herhaling hebt gevolgd.
  • Adres-, telefoon- en e-mailwijzigingen.
  • Beschikbaarheid.

Op het moment dat u als vrijwilliger vergeet uw geldigheidsdatum van uw certificaat aan te passen, wordt u na verloop van tijd niet meer opgeroepen.

 

 

Wanneer krijg ik een herinneringsmail om een herhalingsles (AED en reanimatie) te volgen?

 

Volgens de richtlijnen van de NRR (= Nederlands Reanimatie Raad) verloopt een reanimatiecertificaat na 2 jaar.

3 maanden voordat het certificaat verloopt, krijgt u een herinneringsmail.

Het advies blijft: ‘volg jaarlijks een herhalingsles’.