Burgerhulpverlening

Burgerhulpverlening is een initiatief van de ambulancedienst samen met de meldkamer van alarmnummer 112. Mensen met een geldig reanimatiebewijs kunnen zich als deelnemer inschrijven. Ze staan dan geregistreerd als burgerhulpverlener (vrijwilliger) en kunnen via sms gevraagd worden om te gaan helpen (=reanimeren) bij een slachtoffer met een (vermoedelijke) hartritmestoornis.

 

In Nederland krijgt jaarlijks 1 op de 1000 inwoners een circulatiestilstand, ook wel hartstilstand genoemd. In een gebied als Limburg, met meer dan 1,1 miljoen inwoners, zijn dat er dus meer dan 1000 per jaar. Uit statistieken blijkt dat de meeste circulatiestilstanden thuis, in de vertrouwde woonomgeving plaatsvinden. Het gaat hierbij om bijna 80% van alle gevallen.


De AmbulanceZorg Limburg-Noord is begin 2008 gestart met een project om de inwoners van Limburg Noord, en later Limburg Zuid te overtuigen van de meerwaarde van het kunnen reanimeren en een AED bedienen. Dit project wordt mogelijk gemaakt door een financiële bijdrage van de deelnemende gemeenten en met eigen middelen van de AmbulanceZorg Limburg-Noord.

 

De AmbulanceZorg Limburg-Noord werkt samen met de gemeenten aan een dekkend netwerk van vrijwilligers en AED's. In september 2008 is gestart met het actief oproepen van burgerhulpverleners bij een mogelijke circulatiestilstand bij hun in de buurt.

 

Wil je meer informatie over het aanmelden voor burgerhulpverlening? Dan kun je dit melden op info@hartslagvoornederweert.nl en dan nemen wij contact met je op.