Geslaagde vrijwilligersavond

Written by: Luke Hekers

Ruim 50 burgerhulpverleners en belangstellenden kwamen maandagavond 5 november naar de Dorpsherberg voor een tweejaarlijkse vrijwilligersavond. De aanwezigen kijken terug op een geslaagde avond. Tijdens deze avond vertelde het bestuur wat er tot nu toe bereikt is en wat de plannen zijn voor de komende jaren.

 

Namens de hartstichting gaf Leonie van der Leest uitleg over de samenwerking met Hartslagnu.nl De aanpassingen die de komende jaren zullen plaats vinden in de reanimatie herhalingslessen waarin nog meer aandacht komt voor praktijkgerichte situaties. Verder benadrukte ze het belang van het werven en behouden van burgerhulpverleners en de positieve ontwikkeling waarin steeds meer bedrijven AED’s buiten hangen zodat ze niet alleen inzetbaar zijn voor het bedrijf maar ook gebruikt kunnen worden bij een reanimatieoproep in de buurt.

 

Maurice Volleberg van AED solutions gaf uitleg over de nieuwe AED’s. Wanneer er nieuwe AED’s aangeschaft worden dan zal gekozen worden voor de ‘lifepak CR2’ In de pauze werd deze gedemonstreerd voor belangstellenden.

 

 

Theo Schrijnemaekers van ambulancezorg Limburg-Noord benadrukte dat AED’s belangrijk zijn maar zonder burgerhulpverleners worden ze niet opgehaald/gebruikt. Verder liet Theo positieve cijfers zien wat betreft respons bij reanimatieoproepen, groei van het aantal burgerhulpverleners en AED’s in de gemeente Nederweert waardoor er sneller gestart kan worden bij een hartstilstand omdat ambulances bijna nooit binnen 6 minuten bij een slachtoffer kunnen zijn. Verder werd aandacht besteed aan het inloggen op een nieuw account sinds het samengaan van hartslagnu.nl en HartveiligWonen.

 

Het meest indrukwekkend van de avond was ongetwijfeld de aanwezigheid van twee overlevers die hun dankbaarheid nogmaals kenbaar maakten met de woorden ‘burgerhulpverleners, hier doen jullie het voor. Wij genieten van het leven’. Verder gaf het bestuur uitleg over de vervanging van oude AED’s in de diverse dorpskernen middels samenwerking met de bewoners door crowdfunding ‘Doe mee voor een AED’  (in Ospeldijk is hier al mee gestart)

 

Zorg dat je gegevens bijgewerkt worden bij wijziging van telefoonnummer, huisadres of mailadres en na het volgen van een herhalingsles. Dit werd zowel tijdens de presentaties aangehaald als ook door het bestuur van Hartslag voor Nederweert.
Sinds de nieuwe privacywetgeving dit jaar heeft de stichting een eigen administratie waarvoor elke burgerhulpverlener toestemming moet geven om de gegevens te gebruiken voor bv uitnodiging van deze vrijwilligersavond

 

Wanneer je nog geen toestemming hebt gegeven of wanneer er vragen zijn over burgerhulpverlener worden, AED’s en herhalingslessen mail dan naar info@hartslagvoornederweert.nl