Leerzaam evenement voor 10-jarig jubileum Stichting Hartslag voor Nederweert

Written by: Luke Hekers

Op zondag 21 april vierde de stichting Hartslag voor Nederweert haar 10-jarig bestaan met een leerzaam evenement in gemeenschapshuis Haaze-Hoof en op het Aerthijsplein in Ospel. Er waren demonstraties, een informatiemarkt, workshops, lezingen, kinderactiviteiten, livemuziek en een reanimeer-challenge voor teams! Het hoogte punt van de dag was de complete ‘nabootsing van een reanimatie‘. Vanaf de melding op de meldkamer tot aan het afvoeren van de patiënt via de ambulance. Hierdoor kregen de toeschouwers een goed beeld van alles wat er gebeurd tijdens een reanimatie oproep van Hartslag voor Nederweert.

10-jaar-Hartslag-voor-Nederweert-41-760x507.jpg

Hartslag voor Nederweert

In augustus 2013 ontving de gemeente Nederweert acht gesponsorde AED’s. Elke AED werd overhandigd door iemand die dankzij dit apparaat een tweede leven kreeg. Het was het begin van de stichting Hartslag voor Nederweert. Al bij die eerste bijeenkomst in 2013 vond Antoine Hekers uit Ospel drie mensen die zich wilden verbinden aan uitbreiding van het reanimatienetwerk: Paulien van Mierlo, Annelies Terium en Marian Wijen. Dit team heeft begin 2014 de stichting Hartslag voor Nederweert opgericht, met maar één doelstelling: Heel de gemeente Nederweert Reanimeert.

Trots
Antoine: “Een klein burgerhulpverlenersnetwerk was er vanaf 2007 al en ook een AED-alert. In het buitengebied van de gemeente Nederweert was echter nog niks geregeld. Een aantal malen kort achterelkaar heb ik ervaren wat het betekent om levensreddend te kunnen handelen. Reden te meer om me in te zetten voor meer AED’s in het buitengebied en toename van het aantal burgerhulpverleners. Inmiddels hebben we 370 vrijwilligers en 54 AED’s in de gemeente die aangesloten zijn bij het landelijk oproepsysteem. Daar zijn we als bestuur supertrots op!

Draagvlak
De stichting heeft veel draagvlak in en buiten de gemeente. Antoine: “We worden vaak gevraagd voor presentaties over onze werkwijze. Niet alleen in de regio maar ook elders in Nederland. Daar gaan we altijd op in, omdat we overtuigd zijn van de noodzaak van een goede spreiding van AED’s.”